У Украјини проценили губитке од прекида трговинских односа са Русијом

07-05-2019 01:48:05 | | фото: © РИА Новости / Александр Демьянчук/ vostok.rs |


Кијев је због пада трговинске размене са Русијом претрпео 13 пута више губитака него Москва, изјавио је за телевизију „Капитал ТВ“ директор Одељења за економску политику Савеза послодаваца Украјине Сергеј Саливон.


„Ако упоредимо 2018. са 2013. годином, спољнотрговинска размена са Русијом опала је више од три пута. Притом је наш извоз опао више од четири пута, а увоз из Русије нешто мање од три пута“, рекао је Саливон.

Он је, међутим, нагласио да у ове прорачуне не улази руски гас који је Украјина купила од Словачке и других земаља.
„Ако претпоставимо да ми ипак купујемо гас у Русији, онда је и наш извоз у Русију и наш увоз из Русије опао за око 11,5 милијарди долара. За Русију је то само 11,5 милијарди долара, што је мање од 0,8 одсто БДП, а за Украјину је то 10 одсто БДП-а. То јест, разлика у губицима је 13 пута“, изјавио је Саливон.

Економски односи између Москве и Кијева погоршали су се 2015. године када је украјинска влада усвојила резолуцију о укидању зоне слободне трговине са Русијом у оквиру Заједнице независних држава и увођењу ембарга на бројну руску робу. После тога, списак санкција се неколико пута проширивао.

Након тога, Москва је такође наметнула економска ограничења. Русија је више пута наглашавала да ће укинути забране уведене као контрамере на сличне акције Украјине.

Кијев је престао да купује гас из Русије у новембру 2015. године, а након тога није користио руско гориво у припреми за грејну сезону, пумпајући у складишта гас који купљен на реверс у Европи, конкретно у Словачкој, Пољској и Мађарској, што га чини скупљим.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут