Грађани РС пливали за Часни крст

19-01-2016 02:30:33 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ, БРАТУНАЦ, НОВИ ГРАД, ВИШЕГРАД - Алекса Јошић (22) из Бањалуке први је допливао до Часног крста који је био постављен у ријеци Врбас, код Градског, односно мосту Патре.

"Ово ми је четврти пут да учествујем у пливању за Часни крст а трећи пут побјеђујем", испричао је задовољни Јошић додавши да се осјећа презадовољан и срећан.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је у Саборном храму Христа Спаситеља Свету архијерејску литургију, а након тода одржана је богојављенска литија.

За Часни крст ове године пливало је око 30 младића, а пообједни је дарован златником, док су остали пливачи награђени пригодним поклонима.

Аљоша Славић први допливао до часног крста у Требињу

Аљоша Славић /19/ из Требиња први је допливао да Богојављенског крста, који је у ријеку Требишњицу спустило Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

У такмичењу је учествовало 35 пливача, којима није сметала хладноћа ријеке Требишњице, чија је температура била око десет степени Целзијусових, да са радошћу препливају до Часног крста.

Славић је новинарима рекао да шести пут учествује у такмичењу, а први пут побјеђује и да је ово за њега посебан дан, када му не смета хладноћа воде Требишњице, јер осјећа унутрашњу топлоту од данашњег празника - Богојављења.

У Братунцу побиједио Новица Васић


Новица Васић из Красанпоља, код Братунца, побједник је пливања за богојављенски Часни крст које је данас одржано на Дрини код братуначке Рајске плаже.

Уз подршку неколико стотина грађана за Часни крст пливао је 21 такмичар из Братунца, Љубовије и још неких мјеста.

Ово је традиционално пливање које се организује већ седму годину.

Организатори су Васића наградили позлаћеним крстом, дипломом и новчаном наградом од 300 КМ.

Прва тројица пливача награђена су и златним привјесцима у облику крста.

Сви учесници добили су захвалнице и по 50 КМ за, како је рекао братуначки свештеник Душан Спасојевић, испољену одважност и љубав према православној вјери и традицији.

Марио Вукојевић допливао до часног крста у Новом Граду

Марио Вукојевић /24/ први је допливао до Часног крста на ушћу ријеке Сане у Уну, на градској плажи у Новом Граду.

Вукојевић је и лани на Богојављење, када је ова манифестација први пут организована у Новом Граду, први допливао до Часног крста.

"Ове године било је мало лакше јер је први пут било доста више узбуђења. Велика ми је част и задовољство што сам уопште учествовао, а сматрам да сам имао само више среће од других. За мене су сви учесници данас побједници", изјавио је Вукојевић.

Побједнику је дукат уручила начелник општине Сњежана Рајилић, која је захвалила свим пливачима који су подржали манифестацију.

Владан Симић побједник у Фочи

Владан Симић из Вишеграда побједник је овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст, које је данас одржано на Дрини у Вишеграду на стази дугој 33 метра.

"Ово је моје прво учествовање на овој манифестацији, ријека Дрина је била хладна, али смо ипак успјели запливати у њој", рекао је двадесетједногодишњи Симић.

Он каже да је дуго имао жељу да учествује у пливању за Часни крст и да му се жеља ове године остварила.

Седамнаестогодишња Дијана Дракул из Фоче је најмлађа учесница на такмичењу.

"Ово је велики празник и драго ми је што сам Српкиња и што имам прилику да запливам на Богојављење у ријеци Дрини", рекла је Дракулова и истакла да је осјећај феноменалан.