Москва: Размештање америчког нуклеарног оружја у Европи је припрема за његову употребу

14-05-2019 07:01:03 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Размештање америчког нуклеарног оружја у Европи је припрема за његову употребу уз дозволу самих ненуклеарних европских држава, изјавио је за РИА Новости директор Одељења за неширење и контролу наоружања у Министарству спољних послова Русије Владимир Јермаков.


„Нажалост, неке земље које зависе од Вашингтона се претварају да се ништа не дешава, или се једноставно боје да чак и помисле на провокативну природу чињенице да су на територији Европе у 21. веку у току припреме за коришћење нуклеарног оружја уз учешће ненуклеарних држава“, рекао је Јермаков.

Он је такође критиковао европске земље јер су дозволиле Вашингтону јер су се изложиле опасности.

„Како у том случају може да се говори о неком јачању режима нуклеарног неширења када наводно „цивилизоване европске земље настављају непромишљено да се постављају на ивицу нуклеарне катастрофе и потпуног самоуништења?“, упитао се он.

У седишту Уједињених нација у Њујорку прошле недеље завршен је дводневни сусрет припремног одбора за ревизорску конференцију 2020. о Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања. На састанку се руска делегација, према Јермаковим речима, „пре свега водила задацима очувања и обезбеђивања одрживог функционисања Споразума о неширењу нуклеарног наоружања, уравнотеженог приступа његовим трима кључним компонентама — нуклеарном неширењу, нуклеарном разоружању и мирном коришћењу атомске енергије“.