Помпео: Не признајемо руску анексију Крима, санкције и даље остају на снази

15-05-2019 10:04:57 | | фото: © РИА Новости / Екатерина Лызлова/ vostok.rs |


Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да се нада да ће Русија преузети на себе иницијативу за излазак из ћорсокака када је реч о решавању ситуације у Украјини.

„Ми, као што је речено, не признајемо руску анексију Крима. Наше санкције и даље остају на снази. Желимо да Русија пружи руку новом украјинском руководству како би се нашао излаз из те ситуације“, рекао је Помпео након састанка са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом у Сочију.

Он је, такође, позвао руске власти да ослободе чланове посаде украјинских војних бродова који су крајем новембра прошле године ухапшени због нарушавања руске државне границе у Керчском мореузу.

Сергеј Лавров је рекао да се нада да ће ново руководство Украјине формулисати нови однос према минском процесу решавања кризе на југоистоку те земље.



„Што се тиче ситуације у Украјини, ту постоји и резолуција Савета безбедности Уједињених нација која је одобрила Мински споразум и ми очекујемо да ће ново украјинско руководство успети да одреди свој став о том споразуму, ослањајући се на то да политичко решавање украјинске кризе нема алтернативу“, рекао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут