Лавров: Москва већ неколико година предлаже САД-у да потврде споразум о немешању у унутрашње политичке процесе

15-05-2019 10:12:43 | | фото: © РИА Новости / Екатерина Лызлова/ vostok.rs |


Министар иностраних послова Сергеј Лавров саопштио је да је америчком државном секретару Мајку Помпео предао незванични меморандум који садржи чињенице о мешању САД у унутрашње послове Русије.


„Предао сам Мајку Помпеу незванични меморандум који излаже неизмишљене, него фактичке потврде о мешању Сједињених Америчких Држава у унутрашњу политику Руске Федерације, укључујући жалосно познати закон о подржавању слободе у Украјини, како се он зове, који је усвојио Конгрес САД, а у којем се државном секретару налаже да се бави унапређивањем демократије у Русији директно и кроз рад с руским владиним организацијама. За такве циљеве издваја се 20 милиона долара годишње“, рекао је Лавров након састанка с америчким државним секретаром Мајком Помпеом.

Лавров је нагласио да „то нису измишљотине, него документ који има форму закона Сједињених Америчких Држава“.

Лавров је, такође, рекао да САД за сада нису спремне да потврде споразум Москве и Вашингтона о међусобном немешању у унутрашње послове.

„Ми смо, узгред, поново навели пример када су 1933. године, на иницијативу САД, председник Френклин Рузвелт и народни комесар за иностране послове Максим Литвинов разменили ноте у којима су се обавезали да се међусобно не мешају у унутрашње политичке процесе“, рекао је Лавров и додао да Москва већ неколико година, почев од председничке администрације Барака Обаме, предлаже америчким партнерима да потврде тај споразум.

Амерички државни секретар је, након састанка, рекао да би односи Москве и Вашингтона могли додатно да се погоршају уколико се Русија буде мешала у изборну кампању у САД 2020. године.

„Ја сам, такође, објаснио господину Лаврову, већ смо о томе говорили последњих неколико месеци, да је мешање у изборну кампању САД недопустива ствар. Ако тога буде било 2020. године, наши односи ће бити још гори. Позивамо их да то не раде, просто то нећемо допустити“, рекао је Помпео.