Хамнеи: Иран ће наставити супротстављање САД-у, али неће бити рата

15-05-2019 10:19:00 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Врховни лидер Ирана ајатолах Али Хамнеи изјавио је да ће Техеран наставити да се супротставља Вашингтону, али да рата неће бити.


„Категорички избор иранске нације јесте борба против САД и у тој борби ће САД бити принуђене да одступе. Борба није војна, основа за рат нема“, рекао је Хамнеи.

Он је, такође, рекао да Иран неће преговарати са САД о нуклеарном споразуму, пренео је телевизијски канал „Прес ТВ“.

Техеран је на годишњицу иступања САД из нуклеарног споразума с Ираном, 8. маја, саопштио да обуставља испуњавање низа тачака из Заједничког свеобухватног плана дејстава за решавање иранског нуклеарног проблема, пре свега оних које се тичу залиха обогаћеног уранијума и тешке воде.

Техеран је саопштио да не сматра да га тај споразум ограничава у тој области.

Иран је указао да су те мере предузете због тога што САД нарушавају нуклеарни споразум и зато што су увеле санкције Техерану, као и због неспособности осталих потписница споразума (Немачка, Француска, Велика Британија, Русија, Кина) да адекватно реше проблеме.

Иран је због тога овим земљама дао рок од 60 дана да заштите његове интересе и обећао да ће се истовремено вратити испуњавању обустављених обавеза ако оне успеју да реше проблеме са САД.