РТ: САД упозориле авиокомпаније да ризикују „погрешну процену или погрешну идентификацију“ изнад Персијског залива

18-05-2019 04:31:37 | | фото: ©REUTERS/Wolfgang Rattay / RT/ vostok.rs |


У забрињавајућем подсећању на обарање иранског цивилног авиона од стране САД-а, Савезна управа за цивилно ваздухопловство САД-а издала је упозорење у којем се наводи да цивилни авиони који лете изнад Персијског залива и Оманског залива могу бити тренутно у опасности од "погрешног прорачуна или погрешне идентификације".

Наводи се да ризик потиче од "појачаних војних активности и повећаних политичких тензија" у тој области. Авиони који лете у том региону такође могу "наићи на Џи-пи-ес сметње и друга ометања комуникације", наводи се у упозорењу.


Напетост око Ирана долази након што су САД распоредиле додатна војна средства у региону, укључујући ударну групу бродова и батерију ПВО система "Патриот". Вашингтон је саопштио да је то одговор на наводну претњу коју представљају иранске снаге. САД су такође повукле сво особље које није неопходно из дипломатских мисија у Ираку. Представљање силе, како се наводи, изазвано је обавештајним подацима које је обезбедио Израел.

За неке, упозорењеСавезне управе за цивилно ваздухопловство САД-аможе вратити мрачну успомену на инцидент из 1988. године, у којем је амерички разарач оборио ирански цивилни авион, убивши 290 људи. То се десило два месеца након што су САД потопиле иранску фрегату и чамац у знак одмазде за инцидент неколико дана раније, у којем је амерички ратни брод ударио у иранску мину.

Вашингтон је тада саопштио да је посада америчког брода погрешно идентификовала лет цивилног иранског авиона као ратни авион који је покушао да нападне ратни брод и да је деловано у "самоодбрани". Влада је одбацила оптужбе да су припадници америчке војне службе поступали безобзирно, с председником Џорџом Бушом на челу који је прогласио: "Никада се нећу извинити за поступке Сједињених Америчких Држава без обзира на чињенице."


САД су платиле одштету породицама жртава, али никада нису прихватиле правну одговорност или се извиниле Техерану.