„Нема других опција“: САД ће испоручити Ф-35, док ће Турска добити С-400 и С-500 -Ердоган

19-05-2019 09:29:19 | | фото: © РИА Новости / Виталий Аньков/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

САД ће "пре или касније" морати да се суоче са реалношћу и схвате да је куповина руских С-400 система готова ствар, рекао је Ердоган, указујући да је тренутни споразум само почетак.

„Завршили смо са С-400. Нема апсолутно никаквог питања да се враћамо на С-400. То је систем одбране, а не систем напада”, изјавио је турски председник Реџеп Таип Ердоган студентима у Истанбулу, додајући да се прве испоруке руског ПВО система очекују у јулу. .


Објашњавајући да се руска војна опрема нуди на "веома повољне услове" и без икаквих обавеза, Ердоган је рекао да Анкара такође потенцијално жели да набави нову генерацију - системе С-500, или чак да се укључи у копродукцијско партнерство, када Русија заврши развој свог најновијег мобилног ракетног система земља-ваздух.

Споразум са Москвом вредан 2,5 милијарди долара разљутио је Вашингтон, који је запретио свом НАТО савезнику свим врстама санкција, понудивши замену руских система америчким ПВО системима "Патриот" - принцип штапа и шаргарепе који је Анкара нерадо прихватила. Истовремено, Вашингтон је запретио да ће блокирати испоруку 100 авиона Ф-35 које је купила Турска и обуставити њено учешће у програму Ф-35. Анкара, која је уложила 1,25 милијарди долара у програм је витални партнер је производи делове трупа, подвожја и кокпита за авионе.