Захарова: Препоручујемо Вашингтону да размисли о могућим последицама агресивног понашања према Ирану

23-05-2019 04:47:41 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Москва препоручује Вашингтону да размисли о могућим последицама агресивног понашања према Ирану, рекла је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


Раније је „Асошијетед прес“, позивајући се на изворе, пренео да ће Пентагон представити Белој кући планове о слању још 10.000 војника на Блиски исток због напетости у односима с Ираном.

„САД компликују ситуацију усмеравањем носача-авиона, бомбардера у зону Персијског залива. То прате ратоборне изјаве и неосноване, ничим потврђене оптужбе на рачун Ирана о некаквој субверзивној делатности у региону и претњама америчким дипломатама у суседном Ираку. Ствара се утисак да санкцијама и војним притиском, оштром, агресивном реториком Вашингтон циљано провоцира Техеран на оштрија дејства, да чак и тражи повод за директан сукоб. То је веома опасна политика“, саопштила је Захарова.

Према њеним речима, САД не смеју да ометају процесе решавања проблема унутар Заједничког свеобухватног плана дејстава о иранском нуклеарном програму.

„Препоручујемо Сједињеним Америчким Државама да размисле о томе чему може да одведе агресивно понашање и какве додатне проблеме може да створи таква политика за тај напаћени регион, као и за целу међународну безбедност“, додала је она.

Према њеним речима, САД не би требало да се мешају у процесе регулисања око Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму.

САД су услед заоштравања ситуације у вези с Ираном послале у Персијски залив најмање седам војних бродова и пренеле ракетни комплекс „Патриот“. Пентагон је саопштио да је то одговор на „назнаке повећане спремности Ирана да изводи офанзивне операције против америчких снага“.

Председник САД Доналд Трамп је саопштио да се нада да ће избећи рат с Ираном, а ирански врховни лидер Али Хаменеи је навео да Иран не намерава да ратује са САД, али да ће наставити да пружа отпор Вашингтону.