Русија поново одобрила увоз кајсија, брескви, вишања, трешања и боровница из Србије и Северне Македоније

27-05-2019 02:59:08 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мальгавко/ vostok.rs |


Од 27. маја, "Росељхознадзор" је дозволио снабдевање Русије коштуњавих култура из Северне Македоније и Србије, саопштило је руско министарство.

"После посете делегација `
Росељхознадзора`Републици Северној Македонији и Републици Србији и након проучавања информација које су доставили надлежни органи ових земаља, `Росељхознадзор`дозвољава да се од 27. маја 2019. године да се у Русију из ових земаљаврше испоруке култура кодаТН ВЕД ЕАЕС 0809", наводи се у саопштењу.

У августу 2018. године,
"Росељхознадзор"је наметнуо привремена ограничења за снабдевање Русије каменим воћем (кајсије, трешње и вишње, брескве и нектарине, шљиве и трње) из Србије и Северне Македоније. Ова одлука је била донесена у вези са идентификованим увезеним плодовима заражених монилозом.

Снабдевање из ових земаља биће могуће ако производи буду у складу са карантинским фитосанитарним захтевима Евроазијске економске уније (ЕАЕУ). Увоз у Русију брескви и нектарина из Северне Македоније и Србије је дозвољен под гаранцијама националних организација за заштиту биљака у овим земљама.

"Испоруке се морају вршити из зона слободних од узрочника монилиозе и под условом да серије буду праћене налазима лабораторијске анализе о овом карантинском објекту, издате од акредитованих лабораторија у републици Северној Македоније и Србији", додаје се саопштењу.

Према Федералној царинској служби Руске Федерације, увоз свежих кајсија, трешања, брескви, нектарина, шљива у Русију у 2018. години износио је 449.733 хиљада тона. Испоруке из Србије износиле су 32.166 хиљада тона, а из Севернр Македоније 5.998 хиљада тона.