Москва: Западне покровитеље Приштине не интересује суздржан став Србије

28-05-2019 12:27:54 | | фото: Роман Канащук/ТАСС/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије назвало је упад косовско-албанских специјалних снага у српске општине и хапшење 13 Срба још једном у низу провокацијом Приштине.

"Сматрамо да је упад специјалних снага косовских Албанаца на општине на северу региона насељене Србима ујутро 28. маја и хапшење 13 локалних Срба још једна провокација Приштине, чији је циљ застрашивање и протеривање неалбанског становништва, те успостављање контроле над тим подручјима силом.

Подсећамо да је током дијалога између Београда и Приштине, уз учешће и подршку Запада, схваћено да специјалне снаге косовске полиције, наоружане дугим цевима, неће улазити на север до србског становништва. Ипак, током протеклих година, ово се дешавало изнова и изнова уз потпуну попустљивост међународних снага на Косову, које имају мандат Савета безбедности УН-а за осигурање мира и сигурности у покрајини.

Јасно је да је такво пркосно понашање Албанаца директна последица дугогодишње подршке ЕУ и САД. Косовски лидери су навикли да се извуку са свим провокацијама.

Такви кораци воде ка подстицању међуетничких тензија, лишавају резултате дугорочних напора међународне заједнице за мирно постконфликтно решење.

Тренутак за упад није случајно изабран - одмах након говора председника Србије А. Вучића у Народној скупштини о косовском питању. Верујемо да приступ Београда, суздржан и усмерен ка постизању правичног дугорочног решења, није ни интересантан за Приштину, нити за њене западне покровитеље.


У овако пресудном тренутку, позивамо међународне покровитеље Приштине да уразуме косовско-албанске радикале и да спрече даљи раст сукоба са непредвидивим последицама.", наводи се у саопштењу.