РТ: Упад снага косовских Албанаца у српске општине део провокација уз подршку САД - Москва

28-05-2019 06:07:56 | | фото: © AFP / Armend Nimani / RT/ vostok.rs |


Упад специјалних снага косовских Албанаца у области где су доминатни Срби је провокација, саопштило је Министарство спољних послова Русије, додајући да су акције Приштине на последица дугогодишње подршке ЕУ и САД. .

Москва сматра да јеспецијалних снага косовских Албанаца(РОСУ) у општине насељене Србима провокација, саопштила је портпарол Министарства Марија Захарова.

Крајњи циљ Приштине, објаснила је она, језастрашивање и протеривање неалбанског становништва, те успостављање контроле над тим подручјима силом.

Специјалне снаге косовских Албанаца(РОСУ) у уторак ујутро су покренуле рацију у месту Зубин Поток у северозападном делу Косова, где су Срби већина. На лицама се чула и пуцњава јер је полиција, према наводима Приштине, "разбијала мрежу организованог криминала". У акцији је ухапшено 13 Срба.

Москва је саопштила да операција крши споразуме између Београда и Приштине који забрањују специјалним снагама, наоружаним дугим цевима, да уђу у српске општине.

"Ипак, то се дешава изнова и изнова у протеклих неколико година уз попустљивост КФОР-а који има мандат Савета безбедности УН-а да осигура мир и безбедност у региону."

Такав пркос Приштине проистиче из “вишегодишње попустљивости” ЕУ и САД, додала је Захарова, оптужујући приштинске лидере за подстицање међуетничког непријатељства.


После упада, председник Србије Александар Вучић ставио је војску у пуну борбену готовост и оптужио приштинске власти да "криминализују" Србе.

Извор:Восток/РТ