Лавров: Покушавају да приморају Србију да прихвати чињеницу да одлука о независности Косова треба да буде формализована

29-05-2019 12:50:00 | | / vostok.rs |


Провокација на Косову је корисна за оне који желе да створе "санитарни кордон" према Русији на Балкану, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Што се тиче догађаја у Косовској Митровици - ко има користи од таквих провокација? Такве провокације су корисне за оне који желе да створе санитарни кордон према Руској Федерацији на Балкану. Ради тога све земље у региону морају бити увучене у НАТО", рекао је Лавров након разговора. са министром спољних послова Словеније, Мирославом Цераром.

Према Лавровим речима, све је било подређено овом циљу када се одлучивало о промени имена БЈРМакедоније.

"Сада видимо како покушавају да приморају Србију да прихвати чињеницу да одлука о независности Косова треба да буде формализована и да се тиме отворит пут у НАТО новим територијама", нагласио је Лавров.


Лавров је саопштио да је и са словеначким председником Борутом Пахором разговарао о инциденту на Косову.

"Данас сам разговарао о ситуацији у овом региону (Косово) са мојим колегом, са председником Пахором. И видимо да Словенија не подржава настојања за стварање таквих "санитарних кордона". Као чланица НАТО-а и ЕУ, Словенија се залаже да се не стварају линије раздвајања у Европи ионако већ довољно дубоке, те покушавају да их превазиђу и развију обострано корисну сарадњу отворену за све заинтересоване земље", рекао је Лавров на конференцији за новинаре о резултатима преговора са министром спољних послова Словеније, Мирославом Цераром.

Акција специјалних полицијских снага самопроглашеног Косова на северу региона почела је у уторак ујутро под изговором борбе против организованог криминала. Полиција је упала на север Косова и Метохије у четири српске општине са десетинама оклопних возила. Локални Срби су поставили барикаде те се сукобили са полицијом, а дошло је и до отварања ватре.