Истражни комитет Русије започео истрагу о нападу на руског држављанина на Косову

29-05-2019 05:33:12 | | фото: © РИА Новости / Константин Чалабов/ vostok.rs |


Истражни комитет Русије почео је проверу чињеница о нападу на руског држављанина, члана Мисије УН, на Косову, наводи се на сајту Истражног комитета.


„Главно истражно одељење Истражног комитета Руске Федерације започело је предистражну проверу о инциденту у вези са руским држављанином Михаилом Красношчековом, чланом Мисије Уједињених нација на Косову (Унмик)“, пише у саопштењу.

Истражни комитет је истакао да незаконити начини утицаја и задржавање Михаила Красношчекова од стране косовских специјалних снага грубо повређују норме међународног права и цивилизоване комуникације.

„Предистражна провера је неопходна ради детаљне истраге свих околности инцидента и ради правне процене незаконитих радњи почињених против држављанина Русије. Након истраге ће бити донета одлука у складу са надлежностима Истражног комитета“, додаје се у саопштењу.

Наглашава се да Истражни комитет има све правне основе предвиђене и нормама међународног и националног права за организовање процедуралних мера у вези са применом противправног деловања на грађанина који има дипломатски имунитет“.