РТ: Пентагон забранио америчким компанијама да користе руске лансирне платформе и сателите

30-05-2019 09:22:36 | | фото: © Reuters / Sergei Karpuckhin / RT/ vostok.rs |


Пентагон је увео ограничења која спречавају америчке компаније да користе руске лансирање свемирских ракета и сателитске услуге, које ће ступити на снагу 2023. године.

Ово правило ће наметнути "додатне забране у вези са набавком одређених страних комерцијалних сателитских услуга, као што су сателити и пројектили лансирање", наводи се у обавештењу Пентагона објављеном на веб страници Федералног регистра САД-а.





Русија је сада додана на листу земаља обухваћених овим правиломкоја укључује Кину, Иран, Северну Кореју, Судан и Сирију.

Такође се забрањуја куповина предмета од кинеских компанија који се класификују као "муниција".

САД се тренутно ослањају на руске ракете "Сојуз" како би послале Наине астронауте у космос. Вашингтон је у партнерству са приватним авиокомпанијама "Спејс икс" и "Боинг" развио сопствену летелицу. Две фирме су добиле уговоре 2014. године, са циљем да до 2017. године спроведу мисију са људском посадом у космосу, али пројекти касне, а летелицаје још увек у фази тестирања.

Летелице "Спејс икс драгон" и "Кру драгон" су успешно пристале на Међународну космичку станицу (МКС), али без људске посаде.



Још увек без шатла, САД су раније овог месеца биле присиљене да закупе седишта у "Сојузу" за два Насина космонаутакако би дошли до МКС-а.

Руска космичка агенција "Роскосмос" осудила је одлуку, називајући тај потез јасним примером "нелојалне конкуренције".

Извор:Восток/РТ