РТ: Индија ће изгубити своје трговинске повластице, кажу амерички званичници

31-05-2019 10:48:23 | | фото: © Reuters / Roy Madhur / RT/ vostok.rs |


Уклањање Индије из Преференцијалног трговинског споразума који је омогућио 5,6 милијарди долара бесцаринског увоза је неизбежно, нагласили су амерички званичници, тврдећи, међутим, да САД не желе ништа друго него добре односе са својим партнером.

Називајући Индију "нацијом високих царина" и стално оптужујући јужноазијску земљу да не пружају САД-у неограничен приступ њеном тржишту, Вашингтон је објавио своју намеру у марту да намерава да уклони Индију из
Преференцијалног трговинског споразума(ГСП). Иако је отказни рок од 60 дана за Њу Делхи истекао 3. маја, САД још нису саопштиле о судбини статуса Индије.

"Постоје сви разлози за веровање да ће се суспензија ГСП-а померити напред", рекао је званичник Стејт департмента Ројтерсу.

Мислио сам да је суспензија била готова ствар“, рекао је други извор за АФП.

"Сада је задатак како да гледамо напред, како да радимо под другом администрацијом Модија како бисмо идентификовали пут напред."


Америчко-индијске тензије су ескалирале у јуну прошле године када је Вашингтон увео Индији царине од 25 посто за челик и 10 посто за алуминијум. Као одговор на то, Њу Делхи је оптужио Вашингтон за непоштену трговинску праксу и припремио своје реципрочне мере против САД-а, чије је увођење више пута одложено до исхода трговинских преговора с Вашингтоном. За сада, увођење увозних даџбина на 29 америчких производа, укључујући бадеме, орахе и махунарке, неће се разматрати до 16. јуна.

Извор:Восток/РТ