Русију позвали да се врати у ПССЕ

04-06-2019 05:30:54 | | фото: europarl.europa.eu/ vostok.rs |


Регулативни комитет Парламентарне скупштине Савета Европе препоручио је да се свим државама-чланицама чије делегације из различитих разлога не учествују у раду овог уставног органа, дају надлежности на јунском заседању ПС СЕ, наводи се у прес-служби организације.

„Узимајући у обзир одлуку Комитета министара која је усвојена у Хелсинкију 17. маја, Комитет предлаже да се одступи од правила ПС СЕ како би били позвани парламенти држава-чланица који нису представљени кроз делегације у скупштини - Босне и Херцеговине и Русије - ради предавања својих акредитива на непотпуној седници у јуну 2019. године“, наводи се у документу.

Пројекат резолуције предвиђа и измене у уставу организације. У ПС СЕ траже да се забрани одузимање права гласа посланицима и надлежности делегацијама.

Председник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки изјавио је 1. јуна да би руска делегација могла да учествује у јунском заседању ако саветодавни комитета ПС СЕ, као и сама скупштина, првог дана рада донесу одлуку да се не дозволи примена санкција против националних делегација.

Посланици ће о овој теми разговарати 24. јуна.

Крајем јуна 2017, након одузимања низа значајних овлашћења руској делегацији након догађаја из 2014. у Украјини и на Криму, Москва је замрзла део исплата у буџет Савета Европе, све док овлашћења делегације у ПС СЕ не буду у потпуности обновљена.

Генерални секретар Савета Европе Тјорборн Јагланд је почетком октобра 2018, позивајући се на Статут, подсетио на правило да ако нека земља две године не плати своје обавезе, статутарно тело - министарска комисија - може да размотри искључење те земље. Двогодишњи рок за Русију истиче крајем јуна 2019. године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут