Русија никада није крила да се руски стручњаци налазе у Венецуели у складу са уговорима

05-06-2019 10:45:27 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров оценио је као „фејк“ саопштења да је Русија наводно повукла „своје људе“ из Венецуеле и о томе обавестила председника САД Доналда Трампа.


„За мене је очигледно (да се ради о лажној вести)“, рекао је Лавров у интервјуу за телевизију РБК, одговарајући на питање да ли се овакве информације могу назвати фејком.

„Изненадио сам се кад сам то прочитао. Ми никога нисмо обавештавали. Он (Трамп) је изгледа прочитао чланак у ’Волстрит џурналу‘, који су већ прокоментарисали и корпорација ’Ростех‘ и наше Министарство. Тамо су биле поменуте неке хиљаде стручњака који су се сада повукли“, додао је Лавров.

Он је подсетио да Русија никад није крила да се руски стручњаци налазе у Венецуели у складу са уговорима који су потписани пре много година.

„Наводи се цифра од 95 стручњака који су последњи пут летели тамо и вршили послове, у складу са нашим обавезама из тих уговора. Не знам одакле се појавила информација да смо ми ’обавестили‘ Американце да повлачимо наше стручњаке (из Венецуеле). Питам се какав је квалитет тих саветника који стављају информације на сто председнику САД“, закључио је руски министар.

Раније је лист „Волстрит џурнал“ објавио да је Русија почела да повлачи део војних саветника из Венецуеле. Позивајући се на извор близак Министарству одбране Русије, лист је саопштио је да „Ростех“, који се бави обуком локалних стручњака за коришћење руске војне технике, смањио број саветника са хиљаду на неколико десетина.