Козак: Постају све јаснији захтеви да је потребна деокупација Молдавије од криминалног режима

10-06-2019 08:26:08 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Специјални представник председника Русије за развој економских односа са Молдавијом, потпредседник владе Дмитриј Козак назвао је „криминалним“ акције актуелних власти у Кишињеву.

Како је нагласио Козак, усвајање декларације парламента о „Окупираној држави“ још једна је потврда става Москве да треба побољшати политичку ситуацију у Молдавији.

„Постају све јаснији захтеви људи који су често супротни са политичким убеђењима, да је потребна деокупација Молдавије од криминалног режима“, рекао је потпредседник владе Русије новинарима.

Према његовим речима, „акције владајуће, такозване Демократске партије Молдавије да представи политички процес последње недеље као жељу Русије да закључи посебан споразум са Демократском партијом, представљају покушај да се представе жеље за стварност“.

„Лидер Демократске партије Владимир Плахотњук заиста је предлагао да се закључи тајни споразум Социјалистичке партије са Демократском партијом, уз обавезу последње да потпуно промени спољнополитички курс Молдавије са запада на исток. Како нам је познато, ти предлози су били категорично одбијени“, нагласио је Козак.

Како је навео потпредседник владе, историјска пракса показује да сваки тајни споразум неизбежно води ка катастрофи.

Уставни суд Молдавије је донео одлуку да председник мора да распусти парламент и распише превремене изборе. Међутим, Додон је изјавио да то неће потписати.

Истог дана су проруска Социјалистичка партија Молдавије Игора Додона и проевропски блок АКУМ формирали парламентарну коалицију. Представници Русије, САД и ЕУ подржали су формирање коалиције. Додон је предложио за премијера једну од председника блока АКУМ Мају Санду, што је једногласно било прихваћено. Ипак, Уставни суд је објавио ову одлуку незаконитом, пошто је требало да посланици формирају владу до поноћи 7. јуна. Парламент је ово назвао покушајем до сада владајуће Демократске партије да преко судија узурпира власт. Била је усвојена и декларација о „Узурпацији државе“.