РТ: Последње упозорење? Кинески извоз ретких земаља опада како трговински рат са САД-ом ескалира

10-06-2019 12:53:09 | | фото: © Reuters / RT/ vostok.rs |


Водећи светски произвођач ретких земних метала, Кина, смањила је извоз минерала прошлог месеца, према званичним царинским подацима земље. Заустављање снабдевања за САД могло би осакатити амерички технолошки сектор.

Статистике показују да је Кина у мају извезла 3.639,5 метричких тона ретких земаља (који су група од 17 хемијских елемената са посебним карактеристикама), у односу на 4.329 метричких тона у априлу. Укупан извоз је неочекивано порастао за више од један одсто, док је увоз опао за 8,5 одсто.


Године 2018. Кина је произвела 120.000 метричких тона или 70 посто укупне количине ретких метала на свету, према подацима Геолошког института Сједињених Америчких Држава. Ради поређења, САД су прошле године ископале 15.000 метричких тона ретких метала.

САД се ослањају на Кину за око 80 посто својих сировина ретких метала. Метали се користе у свему, од електричних мотора и електронике до производње мазива и чистог дизела. Они су од виталног значаја за националну безбедност САД-а, јер се користе и у многим великим системима наоружања, укључујући ласере и радаре.

Претње Пекинга да ограничи извоз ретких метала у САД многи су назвали једном од кинеских "нуклеарних опција" у трговинском сукобу с Вашингтоном.


Прошлог месеца, амерички председник Доналд Трамп је повећао царине на кинеске робу у вредности од 200 милијарди долара. У четвртак је упозорио да би увоз из Кине могао бити погођен са још царина на робу у вредности од 300 милијарди долара, ако буде потребно, али је додао да се и даље нада договору. Царине би биле усмјерене на преосталикинескиизвоз на америчко тржиште.