Чепурин: Русија ће наставити да подржава Београд у заштити националних интереса

11-06-2019 07:40:12 | | фото: © Танјуг/ Оксана Тоскић/ vostok.rs |

"Памтићу Србију као истрајну, храбру, стрпљиву, срдачну и љубазну земљу, а Србе као храбре, искрене, невероватно љубазне људе"


Одлазећи руски амбасадор у Србији, Александар Чепурин, после седам година проведених у Београду каже да ће Србију памтити као храбру и срдачну, а за Београд истиче да је то "град са душом".

"Памтићу Србију као истрајну, храбру, стрпљиву, срдачну и љубазну земљу, а Србе као храбре, искрене, невероватно љубазне људе који, чим чују руски акценат, осмехну се увек особи с којом разговарају", рекао је Чепурин у опроштајном интервјуу за "Дипломаси енд комерс", преноси Танјуг.


Београд му се, како наглашава, много допада јер је "монументалан, респектабилан и угодан у исто време".

"Има своје лице и своју традицију. Има душу. Градска архитектура је необична и парадоксална", рекао је руски дипломата.

Како истиче, не може, а да не спомене "опипљиве" промене у Србији у последњих седам, пре свега економски раст и смањење незапослености.

"Важно је да, без обзира на деценије драме кроз коју је пролазио србски народ, нису изгубили своје национално самопоштовање и веровање у традиционалне смернице", рекао је Чепурин.

Бити руски амбасадор седам година у Србији је, каже Чепурин, одговоран, племенит и захвалан посао али и едукативан.

Памтиће, каже, прославе и србска "кола", песму "Тамо далеко", која је позната и омиљена и у Русији, српску славу и наравно, додаје, људе које је имао срећу да упозна у својству амбасадора.

Чепурин наводи и да су му драге успомене везане за 180. годишњицу успостављања дипломатских односа између Србије и Русије, која је прослављена прошле године као и званична посета руског председника Владимира Путина Београду, 2014. и ове године.

Чепурин је рекао да припрема књигу о Србији и србском народу, јер "у Србији све инспирише".

"То је земља дивних људи, прелепих предела, посебне културе, сјајне историје и светле будућности", нагласио је Чепурин.

Према његовим речима, постоји само неколико земаља у свету које, као Русија и Србија, подржавају једна другу и показују разумевање једна за другу вековима.

Како је рекао, стратешко партнерство са Србијом заснива се на поверењу и узајамном поштовању, заједничким приоритетима у погледу друштвено-економског развоја, сличним приступима развоју међудржавне комуникације и одржавању међународног мира и безбедности.

Русија ће наставити, истиче Чепурин, да подржава Београд у заштити националних интереса, суверенитета и територијалног интегритета Србије у складу са међународним правом, а пре свега у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Русија је посебно заинтересована да повећа увоз из Србије, а економски раст у Србији то омогућава, на "наше задовољство", рекао је руски амбасадор.

Од значајних билатералних пројеката, Чепурин је поменуо реконструкцију србског железничког система, модернизацију складишта подземног гаса Банатски Двор, изградњу главног гасовода Бугарска-Србија-Мађарска и санацију хидроелектране ердап.

Јос једно подручје сарадње је, додао је Чепурин, сфера дигитализације и иновација, укључујући мирнодопску нуклеарну технологију.

Ту су и бројни хуманитарни и културни пројекти, а као најбоља илустрација је унутрашње уређење Храма Светог Саве у Београду, највећег православног храма на Балкану, навео је Чепурин.

Храм ће бити важан симбол нераскидивог духовног јединства наших народа, закључио је Чепурин у интервјуу за "Дипломаси енд комерс".

Танјуг

КАТЕГОРИЈЕ