РТ: Идолопоклонство албанских милитаната Клинтону и Олбрајтовој

12-06-2019 08:21:03 | | Бивши председник САД-а Бил Клинтон прима медаљу од "предсјед |


Бивши амерички председник Бил Клинтон и бивши државни секретар Медклин Олбрајт су међу западним лидерима који пристижу на Косово како би примили почасти од стране албанских милитаната које су подржали у рату НАТО-а против Југославије 1999. године.

Лажно тврдећи да Југославија врши "геноцид" против етничких Албанаца на Косову, НАТО је у марту те године покренуо ваздушни рат, кршећи своју и Повељу УН-а. Хиљаде цивила је погинуло, укључујући и етничке Албанце за које је алијанса тврдила да их штити, пре него што је потписано примирје које је омогућило НАТО-у да окупира покрајину у виду мировних снага.

Клинтон је у уторак стигао на Косово како би примио почасти од власти етничких Албанаца. Добио је медаљу од "председника" Хашима Тачија и пригодну поштанску марку с његовим лицем.


Клинтон је дочекан у „клубу“ представника Елиота Енгела, садашњег председника Одбора за спољне послове Представничког дома и још једног отвореног присталице албанског случаја.

Бивши државни секретар Мадлен Олбрајт је такође била при руци, похваљена од стране Клинтоновог портпарола као неко ко је „одиграо кључну улогу у окончању сукоба и успостављању мира на Косову“.
Олбрајтова је добила признање као главна покретачка снага за нападе НАТО-а на Југославију 1999. године, што су неки амерички медији назвали "Рат Медлинове".

И она би требала бити почашћена статуом у једном од приштинских тргова који је већ преименован у њену част. Према локалним медијима, споменик је наручен прошлог месеца и процењује се да ће коштати 20.000 €.

Церемонија је заказана за 12. јун, датум када су трупе НАТО-а ушле на Косово као мировњаци, након 78-дневног рата у име милитаната "Ослободилачке војске Косова" (ОВК) који су покушали да отцепе покрајину од Србије и Југославије.
Албански милитанти, на челу са Тачијем, на крају су прогласили независност и убрзо су их признале САД и већина њихових савезника. Међутим, отприлике половина УН-а одбија да призна Косово, укључујући Русију, Индију, Кину, као и саму Србију.

Резолуција 1244 Савета безбедности УН, која је одобрила присуство НАТО-а на Косову, такође је прогласила покрајину сувереном територијом Србије. САД и њихови савезници систематски су игнорисали већину одредби резолуције, жмурећи пред широко распрострањеним терористичким актима, етничким чишћењем и злостављањем усмереним на неалбанско становништво покрајине, што је кулминирало погромом Срба широм Косова марта 2004. године .

Други учесници у рату из 1999. такође су изразили понос због свог "постигнућа", укључујући и тадашњег врховног команданта НАТО-а, генерала Веслија Цларка и британског премијера Тонија Блера.


Прославе ове седмице тешко да су почетак идолопоклонства које су етнички Албанци показали према својим спонзорима НАТО-а, било на Косову или у самој Албанији. Клинтонова статуа висине око три метра подигнута је 2009. године на Булевару "Била Клинтона" у Приштини. Председник Џорџ В. Буш, који је предводио признање "независног" Косова, био је награђен статуом од три мептра у албанском граду Фуше Крује 2011. године. Пре три године је у граду Саранде у Албанији, откривена биста Хилари Клинтон, очекујући њену победу на предстојећим америчким председничким изборима.

Извор:Восток/РТ