„Вјерујемо да ће ова антисрбска хистерија проћи без последица по међунационалне односе у Црној Гори”

13-06-2019 12:30:38 | | / vostok.rs |


Саопштење Српког националног савјета Црне Горе поводом намере црногорских власти да отму имовину Србској православнј цркви.

"Покушај актуелне власти да уз помоћ мањинских народа и црногорских шовиниста административним путем поништи постојаност србског народа и историјску истину о њему у Црној Гори, конкретизован је иницирањем доношења Закона о слободи вјероисповијести с намјером коначног подривања србског народног идентитета.

У свом науму, насило и без образложења прекинули су комуникацију србском народу у Црној Гори са својим истакнутим интелектуалцима који су дали немјерљив допринос очувању јединствене српске културе, а сада, на препознат, србомрзитељски начин упозоравају званичнике Републике Србије да она са својим народом и својом црквом у Црној Гори нема баш никакву везу. Такав однос је неподношљив и неприхватљив за србски народ у Црној Гори. Црна Гора је била и остала држава србског народа и то недвосмислено свједоче историјске чињенице од њеног самог оснивања.



Србски народ у Црној Гори никада у својој историји, и када је био у огромној већини, није узурпирао права других народа и националних заједница како му то сада властодршци у Црној Гори покушавају наметнути.

Вјерујемо да ће ова антисрбска хистерија, произведена од комунистичко-атеистичких структура, проћи без последица по међунационалне односе у Црној Гори, који су до издвајања Црне Горе из заједничке државе били на завидном нивоу, и да ће србски народ остварити равноправност са другим националним заједницама, што му по Уставу и позитивном законодавству у Црној Гори припада.", наводи се у саопштењу Српког националног савјета Црне Горе.