Русија спремна да продужи уговор о транзиту гаса преко Украјине под тренутним условима

14-06-2019 07:32:25 | | фото: © РИА Новости / Владимир Песня/ vostok.rs |


Русија је спремна да продужи уговор о транзиту гаса преко Украјине под тренутним условима и настави са испоруком гаса, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак након разговора са потпредседником Европске комисије за енергетику Марошем Шефчовичем.


„Спремни смо на продужење уговора под тренутним условима. Осим тога, спремни смо да обезбедимо снабдевање Украјине гасом, наставимо са испорукама које су прекинуте 2015. године. Украјина сада, као што знате, реверсом добија исти тај наш гас и нешто скупље него што би било да се могло директно испоручивати”, објаснио је Новак.

„Према нашим проценама, како што је саопштио господин Милер (директор ’Гаспрома‘ Алексеј Милер), ’Гаспром‘ би могао да обезбеди смањење цена за потрошаче у Украјини до 25 одсто од садашњег нивоа, што смо још једном потврдили. ’Гаспром‘ је такође спреман да учествује у конзорцијуму за управљање гасним транспортним системом, ако Украјина то предложи“, додао је министар.

Он је, међутим, истакао да Украјина није спремна да закључи нови уговор за транспорт руског гаса који би био у складу са европским законима и навео да је најједноставнија варијанта да се продужи постојећи уговор, што је предложено украјинској страни.

„Ако буду предложене прихватљиве и економски конкурентне тарифе, ако буду решени спорови у арбитражним судовима, онда се, у принципу, транспортни систем (Украјине) може користити“, додао је он.

Новак је такође навео да су на састанку са Шефчовичем подробно разматране варијанте испоруке гаса у Европу након 2019. године.

„Данас смо детаљно разговарали о томе које опције могу бити од 1. јануара 2020. године, након закључења новог уговора за транзит гаса преко Украјине“, коментарисао је Новак питање да ли Русија има „план Б“ у случају да се са Украјином не направи договор о будућем транзиту.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут