РТ: Удаљити се од долара: Русија и ЕУ желе да пређу на националне валуте у међусобној трговини

16-06-2019 12:03:24 | | фото: © Pexels.com / RT/ vostok.rs |


Москва и Брисел желе брзо проширење кориштења рубље и евра у билатералним плаћањима, изјавио је министар финансија Русије, након састанка с потпредседником Европске комисије за енергетска питања.


Током разговора у Москви ове седмице, руски министар Антон Силуанов и комесар Марос Шефчович разговарали су о преласку на националне валуте за плаћање енергетских ресурса.

"Договорили смо се сада да детаљније проучимо ово питање на нивоу специјалиста и да успоставимо радна тела за ову одлуку", рекао је Силуанов, преноси ТАСС.

Портпарол министра, Андреј Лавров, раније је рекао да је шира употреба рубље и евра корисна за обе стране, јер може ублажити ризике за руске и европске компаније. Он је додао да ће радна група размотрити практичне кораке коришћења националних валута у билатералној трговини.

У међувремену, Европска комисија је саопштила за ТАСС да се разматра идеја о оснивању посебног управног тела, међутим, још увек нема коначне одлуке о том питању.

Прошле године, Европска комисија је покренула иницијативу за јачање улоге евра у стратешком енергетском сектору, у очигледном покушају да се умањи доминација америчког долара.
Иницијатива се сусрела са подршком Москве, јер Русија стално смањује удео трговине у америчком долару. У интервјуу за РТ, руски министар за економски развој Максим Орешкин нагласио је да се чини бесмисленим наставити трговину са партнерима из ЕУ у доларима, с обзиром да и европске земље и Русија нису базиране на доларима.

"Верујем да бисмо требали размислити о преласку барем на евро као прихватљивију валуту, и за Русе и за европљане", рекао је Орешкин.

Извор:Восток/РТ