Кубанска вакцина чека одобрење

10-02-2016 12:03:48 | | / mojenovosti.com |

Кубанска вакцина "“цимавакс”, која се користи за лијечење пацијента обољелих од карцинома плућа могла би ускоро да се користи и у Босни и Херцеговини.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ узела је у разматрање документацију и запоцела је поступак оцјене квалитета/ефикасности/безбједности, и оцјену односа корист-ризик, кратко нам је потврдила Биљана Тубић из ове Агенције.

- На посљедњој Конференцији из области здравства у БиХ на којој су учествовали министар цивилних послова БиХ Адил Османовић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Драган Богданић, федерални министар здравства у Влади Федерације БиХ Вјекослав Мандић и шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко Дистрикта Анђа Николић, Министарство цивилних послова БиХ задужено је да координише рад Експертске радне групе, кажу у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Чланови Експертске радне групе именовани су од стране Министарства цивилних послова БиХ, Министарства здравства ФБиХ, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко Дистрикта, а која ће мишљење о могућности увођења и примјене вакцине “цимавакс” за пацијенте у БиХ доставити Конференцији из области здравства у БиХ.

- Да би се одређени лијек примјењивао у Републици Србској он мора проћи кроз законима дефинисане процедуре регистрације за промет и употребу, а за што је надлежна Агенција за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине. По завршеној процедури регистрације, лијекови, се могу набављати, прометовати и употребљавати у здравственим установама- истичу у Министарству здрављаи социјалне заштите РС.