РТ: Пентагон најавио војну помоћ Украјини у вредности од 250 милиона долара

18-06-2019 04:40:42 | | фото: © AFP / Sergei Supinsky / RT/ vostok.rs |


САД ће Украјини пружити војну опрему, обуку и подршку у износу од 250 милиона долара, саопштио је Пентагон, допдавши да ће украјинска морнарица бити један од корисника.

Украјинска војска ће добити снајперске пушке, бацаче граната, радарске системе, опрему за ноћно осматрање и уређаје за комуникацију, наводи се у саопштењу Пентагона. Изгледа да попис не одступа од онога што је Кијев примио као војну помоћ из Вашингтона у претходним годинама.

У саопштењу се наводи да ће је са овим пакетом војне помоћи САД-а Украјини укупна вредност од 2014. године достигла1,5 милијарди долара, а када је уз у Кијеву уз подршку САД-а извршен државни удар те збачена украјинска влада. Кијев је оптужио Русију за почетак сукоба и затражио војну помоћ од западних земаља.

Војна помоћ Вашингтона се знатно повећала за време Доналда Трампа, који је пристао да Украјинцима пружи напреднија смртоносна оружја као што су против-оклопне ракете, што његов претходник у Белој кући нио прихватио.

Саопштење је уследило у периоду транзиције и преузимања дужности новог председника Украјине Володимира Зеленског, који је водио кампању обећањима да ће искоренити корупцију и донети мир у земљи. Међутим, његова реторика постала је ратоборнија након његове инаугурације.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Извор:Восток/РТ