Гујон: Србија била гађана бомбама, а Француска лажима

19-06-2019 10:58:08 | | У Косовској каменици, фото: facebook.com/arno.gujon// vosto |


Арно Гујон је изјавио да је аутор репортаже у Фигароу, Жан Витон Бле, био отворен и да није имао предрасуде према Србима.

Гујон, који је интервјуисан у тој репортажи и коме је потом прећено, навео је да је Жан Витон Блеа упознао пре десет година, када му је причао о Косову и Метохији. "Било је време да Французи сазнају како људи живе на КиМ, а не да формирају слику из угла прошлог времена", рекао је Гујон гостујући у емисији "Око" на РТС.

Истакао је да је Србија пре 20 година била гађана бомбама, а Француска лажима.

Обележава се 20 година мира, а занемарује погром који се за време те годишњице десио над Србима 2004. године, у којем је срушено 150 цркава и манастира, подсећа Гујон. "Хвала Богу што Албанци могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима, Ромима и националним мањинама. Ако нема мира зa све, онда га нема ни за кога", указао је Гујон.

"И Срби имају пријатеље у Француској"

Хуманитарац, којем је 2018. године забрањен улазак на КиМ, каже да не представља званичну Француску, али да поред званичне постоји и народна дипломатија. "Најбољи доказ да то функционише је и да Срби имају пријатеље у Француској", истакао је Гујон.

Његова хуманитирна организација ради на приближавању народа, навео је он и оценио да између држава не постоји пријатељство, већ само интереси, али да, ипак, пријатељство између народа постоји.

"Ми смо ту да покажемо да пријатељство између Србије и Француске није ствар прошлости, већ садашњости и будућности", закључио је Арно Гујон.