Патрушев: Русија ће пружити подршку Србији на предстојећој Генералној скупштини Интерпола

19-06-2019 03:20:34 | | фото: © Михаил Метцель/ТАСС/ vostok.rs |


Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић састао се са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим са којим је разговарао о унапређењу сарадње српске полиције и руских безбедносних служби.

Тема састанка Стефановића са Патрушевим била је будућа сарадња две државе у борби против тероризма, као и организованог и других видова криминала, преноси РТС.

Током сусрета у руском граду Уфа, Стефановић је упознао Патрушева и са последњим угрожавањем безбедности Срба на Косову и Метохији, осврнувши се посебно на чињеницу да је том приликом претучен и представник Уједињених нација.

Како је нагласио Стефановић, то је само још један од доказа да, захваљујући представницима приштинских институција, на Косову и Метохији нема владавине права и закона, због чега је сигурност Срба додатно погоршана.

Стефановић се осврнуо и на поновни захтев Косова за пријем у Интерпол, подсетивши да је то у супротности са основним правилима ове међународне полицијске организације, као и са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

Додао је да је и последњи упад косовских безбедносних снага на север Косова и Метохије доказ да се од Приштине никако не може очекивати да поштује међународно право, нити правила рада Интерпола.

Стефановић се захвалио Патрушеву и на принципијелној подршци Русије нашој земљи поводом статуса Косова и Метохије, али и другим питањима која се тичу јужне српске покрајине.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев потврдио је да ће они пружити подршку Републици Србији на предстојећој Генералној скупштини Интерпола какo би се спречио пријем такозваног Косова.

Небојша Стефановић борави у дводневној посети Русији поводом 10. Међународног скупа високих званичника задужених за питања безбедности.