РТ: Жалимо због апсолутно неутемељених оптужби да је руска војска умешана у обарање малезијског авиона - москва

20-06-2019 11:04:42 | | фото: © AFP / EMMANUEL DUNAND / RT/ vostok.rs |


Русија је изразила жаљење због "апсолутно неутемељених" оптужби које је изнела међународна истрага о паду авиона малезијске авиокомпаније на лету МХ17, у којем се наводи да је руска војска била умешана у инцидент.

Заједнички истражни тим који је предводила Холандија, оптужио је у среду три држављана Русије и једног Украјинца да су ималу значајну улогу у обарању малезијског авиона изнад Донбаса.

Тим је саопштио да су појединци, који су се борили на страни ДНР-а, добили руски ПВО систем"Бук", који је наводно омогућила руска војска. Руско министарство спољних послова је саопштило да такве оптужбе "заслужују само жаљење".

Поврх тога, оптужбе нису биле поткрепљене поузданим доказима и следиле су “недовољно досљедну” аргументацију. Истовремено, наводи министарство, истражни тим и даље игнорише информације које је доставила Москва.

То укључује објављивање поверљивих војних података о ракети, објављивање радарских података и експеримента који је спроведен како би се показао тачан ефекат пројектила на авионску кабину

"Од првог дана после трагедије Русија је била највише заинтересована за утврђивање истине, те је изразила спремност да сарађује у истрази", саопштило је Министарство.

То укључује објављивање осетљивих војних података о ракетама "Бук", радарске податке и "документе" који доказују да је пројектил који је оборио путнички авион украјински.

Министарство спољних послова је приметило да, иако је Русија добила само секундарну улогу у истрази, Кијев је уживао пуноправно чланство. То је омогућило Украјини да “измисли доказе” и одбаци сваку одговорност за незатварање свог ваздушног простора. Одлука о одржавању отвореног ваздушног простора критикована је извештајем Холандског одбора за безбедност из 2015. године.
"У таквим околностима, имамо легитимна питања о раду Заједничког истражног тима. То подвлачи наше претходне забринутости у вези са процесом истраге који је пристрасан и једностран."


С тим у вези, Москва је и даље спремна да сарађује по том питању како би се починиоци извели пред лице правде.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут