Рјабков: Намере НАТО-а су биле и остале агресивне

25-06-2019 09:47:50 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Распоређивање америчких ракета на копну у близини руских граница изазвало би ракетну кризу сличну „Карипској“, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков у Државној думи.


„Што се тиче америчких планова, представници администрације Беле куће и Пентагона и представници међународног секретаријата НАТО-а сада нас уверавају да САД и Алијанса немају планове нити намере да распоређују будуће системе великог домета на копну у Европи“, изјавио је Рјабков.

„Немају планове, али у случају инсталације лансирних платформи Мк-41, то постаје реалност. Намере НАТО-а су биле агресивне и такве и остале. Ако дође до реалног распоређивања таквих врста система на копну, ситуација ће се не само закомпликовати, него ће ескалирати до крајњих граница и можемо се наћи у ситуацији ракетне кризе блиске ’Карипској‘“, додао је он.

Рјабков је навео да игнорисање тачака основног акта Русија-НАТО на Западу показује да Русија треба да се припрема за најгори сценарио.

„То што се дешава, имеђу осталог, са основним актом Русија-НАТО, документом из 1997. године, где се налази формулација да Алијанса не планира, нити има намере или планове да распоређује значајне снаге у близини руских граница, показује да се све то лако мења и да треба да се спремамо за најгори сценарио“, рекао је Рјабков новинарима.

Рјабков је додао да се Русија нада да излазак САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета неће довести до ескалације ситуације у Европи.