РТ: Кина одбацује санкције САД-а на иранску нафту, те обећава да ће штитити своју енергетску безбедност

29-06-2019 09:45:29 | | фото: © Reuters / Stringer / RT/ vostok.rs |


Кина неће угрозити своју енергетску безбедност, те ће наставити увозити иранску нафту, изјавио је високи кинески дипломата, одбацујући унилатерални амерички крсташки рат против Исламске Републике на рачун темељног споразума о неширењу нуклеарног оружја.

"Ми не подржавамо америчку политику смањења иранског извоза нафте на нулу", изјавио је у Бечу, Фу Цонг, генерални директор одјела за контролу наоружања Министарства спољних послова Кине.

"Одбацујемо једнострано наметање санкција", додао је дипломата, на маргинама разговора у циљу очувања Заједничког свеобухватног акционог плана (ЈЦПОА), из којег су се САД повукле прошле године.

За нас је енергетска безбедност важна и увоз нафте је важан за кинеску енергетску безбедност и за живот људи.

Кина је раније ове недеље добила испоруку иранске сирове нафте по први пут од када је Вашингтон укинуо ослобађање од санкција за осам увозника иранске нафте прошлог месеца. САД, које воде кампању "максималног притиска", како би присилиле Иран да поново преговара о споразуму из 2015. године, јасно су ставиле до знања у петак да њихова политика "нулте толеранције" остати и да ће свака земља која увози иранску нафту бити кажњена.

Извор:Восток/РТ