Грушко: Имамо много тога да причамо с НАТО

30-06-2019 12:04:02 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко изјавио је да Москва планира да 5. јула на састанку Савета НАТО-Русија разговара о нагомилавању НАТО снага на истоку Европе и о једностраном иступању САД из Споразума о ликвидацији ракета кратког и средњег домета.


„Имамо много тога да причамо. Поред Споразума о ракетама, имамо свеукупну безбедносну ситуацију, првенствено из перспективе интензивирања активности НАТО-а и примене плана да се јача источни бок, што такође отежава ситуацију. Мислим да ћемо разменити информације о најважнијим војним вежбама“, рекао је Грушко.

Он је нагласио да ће састанак Савета НАТО-Русија бити одржан на иницијативу Алијансе, додајући да је НАТО поручио да је заинтересован за деескалацију тензија.

„Земље-чланице НАТО-а нас уверавају да су заинтересоване за деескалацију, за средства за спречавање опасних војних инцидената, да су заинтересоване да осигурају да стране избегну неразумевање у вези са узајамним намерама“, навео је Грушко.

Претходно је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг изјавио да 5. јула НАТО планира да разговара са Русијом о могућностима очувања Споразума о ракетама кратког и средњег домета.

С тим у вези, Грушко је рекао да је „немогуће очувати оно што не постоји“, као и да је Русија само реаговала на потезе САД који стварају апсолутно нову ситуацију у Европи, пропраћену „додатним ризицима и погоршањем војне безбедности“.