РТ: Руска нуклеарна електрана спремна за грејање Арктика

01-07-2019 03:12:22 | | фото: © AFP / Alexander Nemenov / RT/ vostok.rs |


Прва плутајућа нуклеарна електрана на свету
"Академик Ломоносов"коју је изградила Русија, добила је дозволу за рад, односно испоруке топлотне и електричне енергије руским удаљеним регионима на Арктику.

Према саопштењу "Росенергоатома", крајем августа пловећа нуклеарна електрана ће бити одвучена у Певек, лучки град на арктичкој обали Чукотке. Тако ће постати најсевернија оперативна нуклеарна електрана на свету.

У децембру ће почети да снабдева енергијом Певек, што ће омогућити гашење две копнене електране.

Чукотка је једна од најизолованијих регија у Русији, са већином територије која се налази изван Арктичког круга, где лоше транспортне везе и пермафрост компликују изградњу великих размера.


Очекује се да ће пловећа нуклеарна електрана постати један од кључних инфраструктурних елемената у развоју руске северне морске руте.

"Академик Ломоносов" има два КЛТ-40С реактора, способна да произведу до 70 мегавата електричне енергије и 50 гигалорија по сату топлотне енергије. Реактори су нова модификација КЛТ-40М јединица које користе нуклеарни ледоломци класе "Тајмир". Једна јединица може произвести довољно енергије и топлоте да задовољи потребе града са 100.000 становника.

Радни век електране је 40 година, а може се продужити на 50 година. Након завршетка животног циклуса, јединица се може заменити, без остављања опасних материјала.

Пловећа нуклеарна електрана ће постати прва од предложене флоте плутајућих нуклеарних електрана које могу да обезбеде топлоту и електричну енергију за удаљене регионе Русије и помогну у екстракцији природних ресурса. Русија планира и давање у закуп постројења другим земљама, где ће се користити за производњу електричне енергије и за десалинизацију воде, будући да се постројење може претворити у постројење за десалинизацију с производним капацитетом од око 240.000 кубних метара питке воде дневно.

Извор:Восток/РТ