„Нафтогас Украјина“: Принуђени смо да очекујемо прекид транзита гаса из Русије крајем године

04-07-2019 02:10:30 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Компанија „Нафтогас Украјине“ припрема се за потпуни прекид транзита гаса из Русије преко територије Украјине по истеку 2019. године, а не тек у првом тромесечју 2020. године, изјавио је извршни директор компаније Јуриј Витренко.


„Нажалост, принуђени смо да очекујемо прекид транзита преко Украјине, не тек у првом кварталу 2020. године, већ уопште по истеку 2019. године“, написао је Витренко на својој страници на Фејсбуку.

По његовом мишљењу, став руског „Гаспрома“ према прекиду транзита гаса преко територије Украјине условљен је "политичким, а не економским факторима".

Директор гасног одељења компаније Андреј Фаворов раније је на конференцији у Торонту о реформама у Украјини рекао да „Нафтогас“ очекује прекид транзита гаса кроз Украјину, који ће трајати око три месеца.

Фаворов је такође навео и да је „Нафтогас“ спреман за отворене преговоре са Москвом. Према његовим речима, Кијев претпоставља да ће Москва имати веома тежак став по питању гаса.

Директор компаније „Гаспром“ Алексеј Милер је 28. јуна изјавио да руска компанија није добила од „Нафтогаса“ званични предлог о могућности вођења своп операција, уколико обе стране не успеју да се договоре о условима новог уговора за транзит руског гаса преко Украјине, после 2019. године.

Претходно су 18. јуна медији јавили да је „Нафтогас Украјине“ припремио предлог за „Гаспром“ у случају да се не постигне договор о транзиту.

Кијев је престао да купује гас из Русије у новембру 2015. године, и почео је да купује скупље гориво из Европе. При томе, постојећи уговори за снабдевање и транзит руског гаса преко Украјине истичу крајем 2019. године, а стране још нису потписале нови споразум. Москва је више пута констатовала да је спремна да настави транзит преко Украјине, уколико Кијев пристане на једнаке и узајамно корисне услове.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут