РТ: Вратити се грешној земљи и дијалогу: Путин о Гваиду који се прогласио председником „пред Богом“

05-07-2019 09:23:31 | | фото: © Reuters / Manaure Quintero / RT/ vostok.rs |


Изборе и дијалог би требало користити за решавање кризе у Венецуели, рекао је руски председник, указујући на начин како се лидер опозиције Хуан Гваидо самопрогласио председником "пред Богом", али још увек није добио одговор.

Дугорочна криза у јужноамеричкој земљи је веома забрињавајућа за Русију, као и поновљени покушаји да се она покрене из иностранства, изјавио је Владимир Путин на заједничкој конференцији за новинаре са италијанским премијером Ђузепеом Контеом.

Војна интервенција мора бити искључена, али свако политичко уплитање такође мора бити искључено, рекао је Путин, објашњавајући да је сукоб између легитимног, изабраног председника Николаса Мадура и самозваног "привременог председника" Хуана Гваида штетан за сам концепт демократије.

“Лидер опозиције Гваидо је отишао на трг, погледао горе и обраћајући се Богу, прогласио се за председника. Али Бог нам није рекао како је реаговао на ово обраћање, није послат сигнал."


Ниједна “божанска интервенција” не може то поправити, нагласио је Путин, позивајући Гваида да се врати “нашој грешној земљи” и да се држи добро поузданих земаљских процедура - “дијалога и избора”.

Венецуела је трпи продужени период политичке и економске нестабилности, подстакнутим унутрашњим питањима и страним притиском, првенствено америчким. Ситуација се нагло погоршала почетком ове године, када се Гваидо самопрогласио "привременим председником" латиноамеричке државе. Државни удар био је здушно подржан од стране Вашингтона и његових савезника, који су препознали новог “председника” и позвали венецуеланску војску и друге званичнике да напусте легитимну владу у корист Гваида.

Мадуро је, међутим, до сада успио задржати стварну контролу над земљом, јер Гваидо и његове присталице нису успеле да подстакну масовну издају у војсци, као и да организују довољно велике уличне протесте како би паралисали и срушили владу.

Извор:Восток/РТ