Москва: Од 1974. није било ни дана да против наше земље нису биле на снази неке америчке санкције

08-07-2019 02:15:46 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије одговорило је америчком дипломати Елизабет Руд, која је критиковала одлуку Москве да прекине авио-саобраћај с Грузијом, подсетивши је да се сети мера које САД уводе против Русије већ годинама.


Привремена повереница за послове САД у Грузији назвала је руске мере „неправедним, непотребним и непропорционалним“.

„Најмање од 1974. године до сада није било ни дана да против наше земље нису биле на снази некакве америчке санкције“, саопштило је Министарство.

Руске дипломате су нагласиле да је „готово пола века амерички естаблишмент посматрао Русију као непријатељску државу“.

Министарство је подсетило да су 1974. године САД усвојиле амандман Џексона Веника, који је забрањивао да се Совјетском Савезу дају олакшице у трговини, државни кредити и кредитне гаранције. Шест година касније САД више од 60 земаља бојкотовало је Олимпијске игре у СССР-у, зато што се Запад није слагао с уласком совјетске војске у Авганистан.

Блокада изградње гасовода „Уренгој-Помари-Ужгород“, након које је уследио ембарго на испоруке високотехнолошке опреме у Совјетски Савез, уведена је 1981. године.

Године 1998. појавио се научни „црни списак“ организација које су наводно нарушавале антииранске санкције, а 2012. године усвојен је „закон Магнитског“, који подразумева персоналне санкције.

Министарство је подсетило да је 2014. године почела епоха санкција у вези с украјинском кризом, а од 2018. с такозваним „случајем Скрипаљ“. Руске дипломате су, такође, навеле да је број америчких санкционих мера достигао 65.

„Уместо менторских лекција у вези с руским мерама заштите живота и здравља сопствених грађана у иностранству, волели бисмо да чујемо од госпође Руд нешто о ’праведности, потребности и пропорционалности‘ америчких рестриктивних мера, које се уводе деценијама са циљем вршења притиска на спољнополитички курс наше земље“, истакло је Министарство.

У саопштењу је, такође, наведено да су жртве такве политике САД постале бројне земље које воде независну спољну политику.