Москва: ЕУ превише лојална Приштини

09-07-2019 12:10:15 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Европска унија уложила је много напора у организовање дијалога између Београда и Приштине, али процес је дошао до застоја и за то се делимично може окривити и сама Европска унија, рекао је у интервјуу за
РИА Новости стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.


Балкан остаје проблематични регион са европске тачке гледишта. А главна проблематична територија је Косово, констатовао је Чижов.

„Европска унија уложила је много напора у организовање дијалога између Београда и Приштине. Ми смо то пажљиво пратили, укључујући и да смо осигурали да се овај дијалог заснива на постојећим елементима међународног права, као што је резолуција 1244 Савета безбедности УН. Али процес је доспео у безизлазан положај. Колико се ЕУ може окривити за то? Делимично може. Јер, по мом личном мишљењу, Европска унија је била превише лојална једној од страна“, објаснио је Чижов додајући да се ради о Приштини.

„А косовско-албански лидери су лоши људи, са богатом ратном прошлошћу и они су то прихватили као сагласност за сопствену некажњивост, тим пре што су слични и чак још јаснији сигнали долазили преко океана. И зато су изгубили контролу. Формални повод био је одбијање Еввропске уније да хитно обезбеди Приштини безвизни режим и отвори преговоре о пријему Косова у Европску унију. То би било превише чак и за ЕУ. Тада је Приштина увела 100 одсто царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине, под претпоставком да ће Срби тамо моћи да заобиђу ограничења преко Републике Српске. То је овде имало велики одјек“, рекао је стални представник Русије.

Мање приметно је прошла одлука Косовара да трансформишу сопствене снаге безбедности, формираних у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН, у пуноправну војску, додао је он.

„Европска унија је на себи својствен начин на наша одговарајућа питања реаговала на следећи начин: то су војна питања, обратите се НАТО-у, а Европска унија није војни блок“, рекао је Чижов.

„Сви покушаји Европске уније да постигне барем укидање сто одсто царина како би се стране вратиле за преговарачки сто, нису имали успеха. И сада је дошло до безизлазне ситуације, закључио је Чижов.