Моксва: Хашки Трибунал окривио Србе, а све остале заштитио од кривице

18-07-2019 11:13:52 | | фото: Мисија Руске Федерације при УН-у/ vostok.rs |


Москва је забринута због здравственог стања србског генерала Ратка Младића, јер нема потврде незавнисних извора да добија адекватну медицинску помоћ у хашком притвору, изјавио је у Њујорку заменик сталног представника Русије у УН Генадиј Кузмин.

„Док се таква ситуација не промени, Русија неће моћи да уплаћује новац у буџет за рад Механизма“, поручио је Кузмин на седници Савета безбедности УН посвећеној раду Механизма за међународне кривичне трибунале, наследника Хашког трибунала.
Говорећи о пресудама Хашког трибунала, Кузмин је оценио срамотним пресуде хрватском генералу Анту Готовини, ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и бившем команданту терористичке такозване ОВК Рамушу Харадинају; и да је Механизам наставио са таквом праксом, преносe „Новости“.


"Поновљено суђење и још оштрија казна за првог председника Републике Српске Радована Караџића све то илуструју. Тако је и у случају генерала Ратка Младића. Такве пресуде увек прати агресивна медијска пропаганда и притисак на судије. Притисцима у вези са случајем непоштовања суда и са оптужбом против чланова Српске радикалне странке Вјерице Радете и Петра Јојића, Механизам покушава да продужи своје постојање“, рекао је он.
Кузмин је указао да је Хашки трибунал одбио да спроведе истрагу о НАТО злочинима против СР Југославије, па је уместо тога створио мит да је искључиво Београд крив за ратове на Балкану деведесетих година прошлог века.

„Хашки Трибунал је окривио Србе, а све остале заштитио од кривице“, рекао је Кузмин.
Он је поручио и да је НАТО агресија на СРЈ значајна за Москву, јер су на мети највише били цивили и цивилна структура и резиденцијалне области Београда, а у нападима су однесени животи цивила, па и деце.