Русија неће учествовати на конференцији о Венецуели у Лими

31-07-2019 04:27:15 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Русија је донела одлуку да не учествује на конференцији о Венецуели у Лими, саопштило је Министарство спољних послова Руске федерације.


„Пре свега, нисмо убеђени у правилност приступа, по којем ће расправа о „проблемима демократије“ у Венецуели бити одржана без Венецуеланаца, које престављају Влада Николаса Мадура и друге политичке снаге те земље. Нисмо уверени да ће једнодневни састанак, са пријављеним учешћем око 100 делегација, које имају различите позиције, довести до било каквих мера реалне помоћи у проналажењу решења веома сложених проблема који стоје пред том земљом“, наводи се у саопштењу.

Министарство наглашава да се „основна сумња налази у томе да из циљева конференције не произилази да је њено одржавање у корелацији са, по нашем веровању, најважнијим задатком у овом моменту - а то је помоћ ка покретању интервенецуеланског дијалога, који је почео посредовањем Норвешке“.

„С обзиром на изложено, пажљиво одмеривши све околности, дошли смо до закључка да би било прикладно да се суздржимо од учешћа у овом догађају. Ову одлуку је отправник послова амбасаде Русије у Лими пренео руководству Министарства спољних послова Перуа“, додаје руско Министарство.

Конференција о Венецуели ће се одржати у престоници Перуа 6. августа. Москва је саопштила да је пажљиво анализирала циљеве и задатке које су поставили организатори конференције у Лими, разговарала је о њима са партнерима у Латинској Америци и са представницима других земаља, али да је после свега код руске стране остао велики број озбиљних сумњи.

При свему томе, Москва и даље потврђује „спремност за даљи конструктиван дијалог са земљама Латинске Америке, укључујући и Перу, као и са земљама из других региона заинтересованим за заједнички рад и за сарадњу у интересу и циљу регулисања ситуације у Венецуели“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.