Москва: Нећемо размештати ракете у оним регионима у којима не буду размештане америчке

03-08-2019 01:29:00 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Прекид важења Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета услед повлачења Вашингтона из тог документа захтева неодложне мере за стабилизацију ситуације у односима Русије и САД, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


„Прекид дејства Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета услед изласка Вашингтона из њега захтева неодложне мере како би се стабилизовала ситуација и очувао потребни ниво предвидивости у односима Русије и САД. Наша земља је прошла свој део пута. Ми смо већ увели једнострани мораторијум и нећемо размештати копнене ракете средњег и кратког домета, у оним регионима у којима не буду размештане америчке ракете“, наведено је у саопштењу.

Руска страна је позвала САД да следе пример Русије која је предузела све неопходне мере за очување глобалне стабилности и да одустану од размештања ракета средњег и кратког домета.

„У противном, сва одговорност за раст напетости у свету биће на Вашингтону“, наведено је у саопштењу.

Министарство је раније саопштило да је од 2. августа, на иницијативу САД, обустављено важење Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Вашингтон је почетком године објавио да једнострано иступа из тог споразума, позивајући се на то да Русија, наводно, нарушава одредбе документа.

Москва, која такође има примедбе у вези с америчким поштовањем споразума, одговорила је истом мером.