Рјабков: Вашингтон постао гробар Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета

06-08-2019 08:50:32 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Русија позива САД да одустану од планова распоређивања ракета средњег и кратког домета, изјавио је заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков на прес конференцији.

Он је подсетио на речи председника Владимира путина да Русија неће распоређивати копнене ракете средњег и кратког домета у Европи нити у други регионима, све док се тамо не појави америчко наоружање те класе.

"Вашингтон је постао гробар Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, јер је покренуо и завршио процедуру једностраног изласка из њега."


Подсетио је да се Русија до последњег тренутка борила за очување Споразума, као и да се даље залаже за конструктивни дијалог са Вашингтоном око стратешке стабилности.

Рјабков је додао да Русија инсистира на томе да се нуклеарни потенцијал Француске и Велике Британије узме у обзир приликом разговора о могућим новим споразумима.

„Наравно, током свих даљих корака у сфери контроле нуклеарног ракетног наоружања, приликом разговора о перспективама различитих преговарачких формата, хипотетички могућих споразума, ми ћемо инсистирати да се у том процесу узму у обзир и одговарајући потенцијали Француске и Велике Британије. У последње време чујемо да се у тим земљама не јачају одговарајуће снаге и средства, да су они стабилизовани на одређеном нивоу, али то не мења наш став“, рекао је Рјабков.

Додао је да су након закључења Споразума о смањењу стратешког наоружања 2010. године практично дошли до границе, изван које су даљи кораци у тој области могући само уколико се узму у обзир сви фактори који утичу на стратешку стабилност и потенцијал свих држава које имају одговарајуће могућности у оружаној и ракетној нуклеарној сфери.