РТ: Кина жели да САД сносе трошкове трговинског рата тако што ће ретки метали постати још ређи

09-08-2019 06:02:14 | | фото: © Reuters / RT/ vostok.rs |


Кинеска асоцијација индустрије ретких металаупозорило је да ће трговински сукоб са САД-ом нашкодити америчким предузећима и потрошачима, пошто је потврдила спремност наоружавања вредних елемената.

Реткоземни елементи су критични за високотехнолошку индустрију у производњи свега, од мобилних телефона до модерних ловаца.


Кинеска асоцијација индустрије ретких метала (АЦРЕИ), које се састоји од скоро 300 рудара, прерађивача и произвођача, одржало је посебан састанак раније ове недеље, само неколико дана након што је амерички председник Доналд Трумп претио да ће ударити Пекинг новом групом тарифа.

У објављеном саопштењу, асоцијација је тарифну политику Вашингтона назвала „трговинским малтретирањем“ чији је циљ сузбијање кинеског развоја.

„Изражавамо одлучно противљење“ томе, наводи се у саопштењу, додајући да би кинеске компаније за ретке метале требало да активно шире и инострано и домаће тржиште.

Иако је АЦРЕИ признао да у трговинском рату нису победници, упозорио је да ће амерички грађани и предузећа бити жртве сукоба двеју највећих светских економија.



„Трошкове тарифа које су увеле Сједињене Америчке Државе требало би да сноси америчко тржиште и потрошачи“, наводи се у саопштењу.

Саопштења Асоцијације индустрије ретких металапотврђују раније наговештаје Пекинга да би могао да наметне ограничења на њихов извоз. Страхове је покренула посета кинеског председника Кине Кси Ђинпингу посетио постројење Ђиангкси у мају, након чега су локални медији објавили да је кинеска влада спремна за забрану извоза.

Такав потез могао би бити болан за САД, које се углавном ослањају на Кину у набавци материјала потребних за производњу високотехнолошких уређаја и за војну употребу. У очигледној тежњи да обезбеди снабдевање виталним елементима, Пентагон је прошлог месеца затражио од рударске индустрије САД-а да извештавају о својим производним могућностима и смисле планове за развој индустрије.

Кина чини више од 80 процената глобалне понуде ретких метала, а извоз већ опада. У јуну је извезла 3.966 тона материјала, што је за 26,8 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Извор:Восток/РТ