Поклонска: Не чуди изненадни став Ердогана у вези с непризнавањем кримског референдума

09-08-2019 07:12:21 | | фото: © РИА Новости. Илья Питалев/ vostok.rs |


Посланик Државне думе Наталија Поклонска је саопштила да Ердоганова позиција по питању Крима није изненађење. Раније је Ердоган саопштио да Турска "није и неће признати анексију" Крима.

"Не чуди изненадни став турског председника Ердогана у вези са непризнавањем кримског референдума. Познато је да само храбар, јак и независан лидер може да каже истину и донесе независне, одговорне одлуке од којих ће зависити будућа светска структура", саопштила је Поклонска.

Поклонска је додала да у контексту глобализације постоји веома мало таквих лидера у савременом свету.



Кримски посланик Владислав Ганжара назвао је изјаву турског председника "флертом" са Украјином.

"Ово није први пут да Ердоганову изјаву видимо у политици двоструких аршина турске државе", рекао је он у интервјуу за РИА Новости.

Ганжара је такође изразио уверење да у Анкари де факто разумеју да је Крим Русија.

Шеф кримске национално-културне аутономије кримских Татара Ајваз Умеров рекао је да је Ердоганова изјава супротна партнерству Русије и Турске и да игнорише демократску вољу становника полуострва.



"Ердоган је пре давања изјава о кримским Татарима и статусу Крима барем требао питати о расположењу самих кримских Татара и започети дијалог са представницима народа Крима, а не с одметницима који су побегли са Крима", закључио је Умеров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут