Москва: Добри односи Црне Горе и Русије нарушени након заокрета црногорске власти ка Западу, НАТО-у и одлуке о санкцијама

10-08-2019 03:18:44 | | фото: © Валерий Шарифулин/ТАСС/ vostok.rs |


Црна Гора и Русија имају значајан потенцијал за интеракцију, али се те могућности не користе, јер је званична Подгорица изабрала безалтернативни прозападни курс развоја, оцењено је из Министарства спољних послова Русије.

Из Министарства, на чијем челу је Сергеј Лавров, “
Вијестима” је саопштено да Русија и Црна Гора имају богату историју билатералних односа и значајан потенцијал за интеракцију.

“Нажалост, те могућности се не користе”, одговорено је из Оделења за информисање и медије Министарства спољних послова Русије, на питање какви су тенутни односи између двеју земаља.


Разлог за то што се те могућности не користе је у томе што је “званична Подгорица за себе изабрала безалтернативни прозападни курс развоја”.

“Пракса показује да покушаји формирања сопственог националног идентитета искључиво на основу порицања историјског искуства, прекида веза са суседима и наде у светлу евроатлантску будуцћност, воде само до повецћања конфронтације у региону, који је, и без тога, оптерећен бројним изазовима”, наводи се у одговору Министарства.

"Добри односи Црне Горе и Русије нарушени су након заокрета црногорске власти ка Западу и одлуке да државу води ка чланству у НАТО, као и одлуке да се у потпуности придруже санкцијама ЕУ против Русије."

Саопштено је да у Црној Гори постоји непријатељски однос према Русима и да је продужење безвизног режима за Русе на 90 дана само лукавство, те да су тврдње о мешању Русије у унутрашње ствари Црне Горе потпуно неосноване.