„Какве везе има питање успостављања дијалога са повлачењем признања једнострано проглашене независности Косова“

14-08-2019 08:03:36 | | фото: © Танјуг / Драган Кујунџић/ vostok.rs |


Нисмо уочили апсолутно ништа ново или охрабрујуће у писаном саопштењу земаља такозване Квинте и сматрамо да се унапред стварају предуслови да се Београд још једном окриви за неуспех дијалога, саопштио је амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко.


Владе Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава су позвале Србију да "прекине с кампањом за повлачење признања независности Косова".



Боцан-Харченко је навео да су очигледни сви добро познати приступи.


„Обнављање дијалога је могуће само енергичним радом са Приштином и вршењем притиска на Приштину у циљу да се укину таксе и да се не допусте акције уз промену снаге“, навео је Боцан-Харченко.

"Какве везе има питање успостављања дијалога са повлачењем признања једнострано проглашене независности Косова", упитао је руски амбасадор.

​Он додаје да је то суверена ствар других држава које схватају неспособност косовске лажне државности, као и то да се она коси са међународним правом.
Такође наводи да није јасно зашто се ради о евроатлантским интеграцијама.

„Квинта поново игнорише став Србије о војно-политичкој неутралности. Стварност је таква да Београд води претприступне преговоре само са Европском унијом. Дакле, тешко да ова изјава може да спада међу оне које омогућавају да се каже: 'Урадили смо све за обнављање дијалога...'“, навео је Боцан-Харченко на Твитеру.