РТ: Потпуни трговински рат: Трамп повећава царине за 550 милијарди долара кинеске робе

24-08-2019 11:19:43 | | фото: © Reuters / stringer / RT/ vostok.rs |


Амерички председник Доналд Трамп је објавио је још једно велико повећање постојећих и будућих царина на око 550 милијарди долара кинеске робе, критикујући покушај Пекинга да надокнади губитке као "неправедне" и "политички мотивисане".

Обвезе на кинеску робу у вредности од 250 милиона долара већ износе 25 посто, те ће се повећати на 30 посто 1. октобра, саопштио је Доналд Трамп, бесан што се Пекинг усудио да одговори на његово претходно увођење царина. Поред тога, рекао је он, 300 милијарди долара увоза из Кине који је требало да буде опорезован са 10 процената од 1. септембра, уместо тога биће опорезован са 15 процената.


Најновији развој у америчко-кинеском трговинском рату ескалирао је након што је Пекинг применио своје царине на 75 милијарди долара америчке робе, шаљући тако америчко тржиште у неизвесност. Кинеске противмере предвиђају царине од 5 до 10 одсто на америчке пољопривредне производе, укључујући говедину, свињетину и соју, царину од 25 одсто на аутомобиле и први пут порез на америчку сирову нафту.

Амерички индекси на берзи су нагло пали, а "Дов Џонс" је у једном тренутку пао са 700 бодова усред Трампових претњи да ће прекинути сву трговину са Пекингом. Трамп је практично наредио америчким компанијама да „одмах почну да траже алтернативу Кини“, што је проузроковало даљу тржишну панику.

Још увек несигуран у то ко је „већи непријатељ“ Сједињеним Америчким Државама - кинески председник Кси Ђинпинг или председник Федералних резерви Џером Повел, Трамп покушава да увери своје следбенике на Твитеру да је Кина једини агресор у овом трговинском рату.

Од почетка трговинског сукоба у марту 2018. године, Трамп игра на карту жртве, рутински означавајући Кину валутним манипулатором који краде америчке технологије и убија хиљаде Американаца синтетичким опиоидима, између узалудних преговора о трговини.

Америчка предузећа постају све очајнија због трговинског сукоба, тражећи од Трампа да стави царински рат на чекање и да потражи заједнички језик са Ђинпингом. Америчка технолошка индустрија би могла изгубити милијарде, док је Трамп одлучан да избаци кинеске компаније попут "Хуавеја" с америчког тржишта. У међувремену, америчка пољопривреда, значајно нарушена обилним падавинама, поплавама и торнадима током последњих годину дана, зури у приносе Кине.

Извор:Восток/РТ