Млади таленти понос Србије – само у августу са такмичења донели су седам медаља

25-08-2019 09:04:48 | | фото: mg.edu.rs/ vostok.rs |


Прву медаљу са светског такмичења у 14. београдску гиманзију донео је Василије Пантелић, и то са географске олимпијаде у Хонг Конгу.


"Тестови су прилично тешки зато што они захтевају различите области и тешко је припремити се тако да за сваку ту област будемо у потпуности спремни. Атмосфера је била одлична. Такмичари су долазили из 44 различите земље и било је нас око 170. Тако да је конкуренција била прилично велика", каже Василије за РТС.

Са конкуренцијом је успео да се избори и Игор Ескић, ученик нишке гимназије "Светозар Марковић", који је такође освојио 3. место. За велико такмичење се, каже, спремао од детињства.

"Било је једно лепо искуство. Мало смо се ми Срби разочарали, зато што би ми кад одемо на неко такмичење ми да будемо најдружељубивији и да се дружимо са свима, док је највећи број такмичара дошао тамо због такмичења. Чак су учили и између тестова", прича Игор.

А међу најбољима на тестовима на 31. Међународној информатичкој олимпијади нашла се и четворочлана екипа из Србије. Ученик другог разреда Гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду Тадија Шебез, из Бакуа је понео сребрну медаљу. Никола Пешић, такође из новосадске гимназије, и Младен Пузић и Јован Бенгин из Математичке гимназије у Београду, освојили су бронзу.

"Конкуренција је као и увек јака. Ту су земље попут Русије, Америке, Кине које веома пуно улажу у та такмичења. Били су тешки задаци али задовољни смо како смо се изборили са њима", истиче Младен Пузић.

Јован Бенгин се још као дете заинтересовао за компјутере.

"И када сам сазнао да постоји такмичарско програмирање, то ме је заинтересовало и почео сам да се бавим тиме. Ја сам лично имао мало треме, не знам за остале из тима. И прилично сам срећан што сам освојио бронзану медаљу", додаје Јован.

Више од 600 медаља са различитих светских такмичења стигло је у Математичку гимназију за 52 године постојања.

"Ми смо јако задовољни. Ето, тако је испало да на олимпијадама из математике, физике, хемије и информатике наши ученици су ове године освојили 13 медаља. И ако на то додамо још шест, седам медаља које су освојили ученици из других школа, гимназија Србије мислим да је то заиста велики успех и да је то огроман потенцијал који има наша земља", сматра директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Србији је образ осветлао и Момчило Тошић на Олимпијади из астрономије и астрофизике. Ученик Гиманзије Светозар Марковић у Нишу, у конкуренцији од 260 ученика из 47 земаља освојио је бронзану медаљу.