РТ: Новооткривена егзопланета кандидат за колонизацију

28-08-2019 06:47:29 | | фото: © Pixabay / ChadoNihi / RT/ vostok.rs |


Три нове стеновите планете величине Земље, од којих једна има велику вероватноћу да може да подржи људски живот, откривене су у орбити звезде удаљене само 12 светлосних година.

Све три егзопланете су најмање 1,4 до 1,8 пута веће од Земље, те орбитирају око њихове црвене патуљасте звезде, Ђилес 1061, свака три до 13 дана. Звезда се налази на даљини од само 12 светлосних година, што је чини 20. најближом звездом у Сунчевом систему, практично комшијом у космосу.

Једна од стеновитих егзопланета, планета Д, пронађена је у зони погодној за живот, где температуре омогућавају да течна вода буде присутна на површини.

Планете су откривене методом радијалне брзине или „колебања“, које се заснива на незнатној промени таласне дужине светлости коју проузрокује небеско тело које пролази поред своје звезде и мења количину светлости коју звезда испушта, аоткриће јеобјављеноу "Архиву".

"Сада смо један корак ближе до добијања пописа стеновитих планета у соларном окружењу", рекао је Игнаси Рибас, коаутор новог рада и истраживач на Институту за космичке науке у Барселони.

Извор:Восток/РТ