РТ: „Крај хегемоније Запада“: Зашто Макрон жели Русију на страни Европе?

28-08-2019 10:00:57 | | Емануел Макрон, фото: © Reuters / Pool / Yoan Valat / RT/ v |


Француски председник Емануел Макрон је упозорио западне државе на "стратешку грешку" отуђења Русије, али радећи то, он тражи већу улогу за себе у међународној политици.

„Епоха доминације земаља Запада се ближи крају“, рекао је Макрон дипломатама у уторак, након што је током викенда био домаћин састанка Г7 у граду Биариц, на француској атлантској обали. Он је назвао успон Пекинга и Москве као знаке померања на светској сцени.

"Гурање Русије од Европе је велика стратешка грешка."



Гурање Москве у наручје Пекинга?

"Гурање Москве од европских сила велика је грешка, рекао је француски лидер, јер у том случају постоји ризик да Русија ступи у савез са Кином, а то уопште није у интересима Европе", рекао је Макрон, позивајући на "преиспитивање" односа са Москвом. Иначе, Европа ће бити заглављена у томе да буде "позориште за стратешку борбу између САД-а и Русије".

Француска се одавно плаши савеза између Русије и Кине, верује Јевгениј Осипов, старији сарадник Института за општу историју Руске академије наука. Оно што се недавно променило јесте природа односа Москве и Париза. Макронова реторика је последњих месеци донекле ублажена, до те мере да је током разговора с руским председником Владимиром Путином прошле недеље обећао да ће дати све од себе да обнови поверење између Русије и ЕУ.

Везе су се "стабилизовале" током последње две године, верује Осипов, доктор историје.

"Москва и Париз отворено наводе своје разлике, али ипак, они су сада спремни да постепено промовишу дијалог и крену ка пуној нормализацији односа", каже Осипов. Чак је Русију назвао "дубоко европском" државом, чија је будућност "везана" за остатак Европе.

Извор:Восток/РТ